- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 93 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 1 awokado
- 2 pomidory
- cytryna
- ostra papryczka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 gałązki selera naciowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek i żyłek, przypraw solą i pieprzem. Z soku z połowy cytryny, oliwy i posiekanego czosnku przygotuj marynatę i zanurz w niej mięso. Odstaw na ok. godzinę.
- Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Pomidory natnij na krzyż i sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Awokado wymieszaj z pomidorami i posiekaną papryczką, posól.
- Sałatę opłucz, odsącz i porwij na mniejsze kawałki.
- Seler pokrój w plasterki, wymieszaj z sałatą. Przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.
- Mięso wyjmij z marynaty i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Po przestudzeniu pokrój w plasterki.
- Na drugiej patelni na maśle przesmaż awokado z pomidorami.
- Na talerzu ułóż sałatę z selerem, na to nałóż uduszone warzywa i plasterki piersi kurczaka.
Żródło przepisu:
Kalendarz kulinarny, wydawnictwo O-press
Mniam